Pozadí stránky
Pozadí stránky

V příběhové adventuře Playing Kafka objevíte tři díla Franze Kafky
28. 4. 2024 12:02 | Michal Burian

V příběhové adventuře Playing Kafka objevíte tři díla Franze Kafky

Oceňované české nezávislé studio Charles Games připravuje hru Playing Kafka. V této příběhové adventuře vývojáři nabídnou tři díla Franze Kafky. Hra byla vytvořena s experty na Kafkovu tvorbu a bude dostupná zcela zdarma bez mikrotransakcí a dalšího prémiového obsahu pro iOS, Android a Steam (PC).

Playing Kafka vznikla ku příležitosti stého výročí Kafkova úmrtí. Bude dostupná česky, anglicky a německy s kompletním dabingem ve všech třech jazycích. V Charles Games spolupracovali s pražským Goethe-Institutem.

V příběhové adventuře Playing Kafka objevíte tři díla Franze Kafky

„Playing Kafka zdůrazňuje společenské, byrokratické a jiné struktury, do nichž jsou hrdinové Kafkových románů zapletení, také prostřednictvím herních mechanik. “Postavy se ve hře pomocí drag and drop mechaniky a stávají tak jakoby loutkami. Můžeme tak vyprávět Kafkovy příběhy unikátně videoherním způsobem,“ říká vývojářka Alex Petrova.

„Playing Kafka je způsob, jak přiblížit Kafkovo dílo i jeho témata mladé generaci,“ vysvětluje jeden z autorů hry Ondřej Paška. „Je to ale hra pro všechny, hráče, nehráče, bez rozdílu věku. Prožijete v ní Kafkovy světy způsobem, který by v jiném médiu fungovat nemohl,“ říká Paška.

„Během vývoje hry jsme pečlivě studovali Kafkovy knihy, deníky a dopisy,“ vysvětluje vývojář Vít Šisler. „Nechtěli jsme Kafkovo dílo, jeho atmosféru a v ní ukrytou společenskou kritiku jen ilustrovat. Šlo nám o to zpracovat Kafkovy texty tak, aby hra mohla stát sama o sobě,“ dodává Šisler.

V příběhové adventuře Playing Kafka objevíte tři díla Franze Kafky

„Šlo nám o zádumčivou atmosféru, v níž je cítit osamělost a odcizení. Trochu groteska, trochu sen," přibližuje grafický styl Playing Kafka Lucie Tvarohová. "Místo realistických míst vykreslit spíš vnitřní krajinu,“ vysvětluje Tvarohová.

Popis hry

Ač jste nic neprovedli, jednoho rána vás zatknou. Přijíždíte za prací na Zámek, ale své pomocníky nepoznáváte. A aby toho nebylo málo, otcova výchova ve vás zanechala všeobjímající pocit viny. Vítejte ve světě Playing Kafka, adventuře o odcizení moderní společnosti i nevyřešených rodinných problémech. Narativní hra je adaptací tří děl známého spisovatele a podíleli se na ní přední odborníci na Kafkovu tvorbu.

V příběhové adventuře Playing Kafka objevíte tři díla Franze Kafky

Dokážete zvítězit v nespravedlivém procesu? Je pracovní nabídka vůbec skutečná? Podaří se vám uniknout z dusivé přítomnosti vlastního otce? Řešení jsou ukrytá ve spleti nejasných pravidel a machinací.  

Ve hře najdete:

  • plně dabovaný větvící se příběh, který je adaptací Kafkových knih Proces, Zámek a Dopis otci
  • atmosférické hádanky, osudová rozhodnutí a drag and drop mechanika, díky které ožívají postavy i prostředí
  • přibližně hodinu a půl dlouhý příběh v neustále se proměňujících kulisách

Tři knihy, tři herní kapitoly

V příběhové adventuře Playing Kafka objevíte tři díla Franze Kafky

Proces

Znenadání čelíte z nejasných důvodů soudnímu řízení. Je na vás, jak se postavíte zlověstnému obvinění – na koho se obrátíte o pomoc, jaký tón před soudci a prokurátory zvolíte? Ale buďte obezřetní, protože rozsudek je vám v patách a síť matoucích byrokratických pravidel vás každým okamžikem svazuje víc a víc. Záleží vůbec na tom, jestli jste nevinní?

Dopis otci

Tato kapitola vychází z Kafkova neodeslaného dopisu, v němž spisovatel řeší napjatý vztah k vlastnímu otci. Najdete ta správná slova, kterými se Kafka se svou výchovou vyrovnával? Ponořte se do okamžiků z Kafkova dětství i dospělosti a odhalte, proč se Franzovi nedařilo s otcem najít společnou řeč. Je vůbec naděje na smíření?

Zámek

Jako zeměměřič přijíždíte do zasněžené vesnice za prací. Brzy ale zjistíte, že nic není jak se zdá. O Zámku, který vás najal, místní mluví jen polohlasem. Každý den přináší víc otázek než odpovědí. A ti, co mají pomáhat, vás jen matou. Povede se vám do nedostupného Zámku vůbec někdy dostat?

Hra vyjde 21. května letošního roku.