Pozadí stránky
Pozadí stránky
Obálka knihy Zlozvyk

Tato e-kniha je dostupná ve formátech:

PDF

Dostupnost formátů zavisí na vydavateli. E-knihy mají velikost od 1 MB do 30 MB.


Vydavatel: Prostor
Vydáno: 2024
Jazyk: český
Počet stran: 232

Hrdinkou románu Zlozvyk je dívka uvězněná v těle chlapce, která se snaží pochopit samu sebe a stejně tak svět, v němž žije. Vyrůstá v osmdesátých letech minulého století v dělnické čtvrti na madridské periferii. V bohem zapomenuté části města, kterou pustoší heroinová epidemie, v místě, kde kvete sousedská pospolitost i nepochopitelné násilí. S nastupující pubertou začíná podnikat své tajné výpravy do centra města, objevuje kavárny, kluby a čtvrti s podivuhodným nočním životem. V prostředí plném divokých i smutných existencí, nonkonformních mladých lidí, prostitutek i padlých andělů se cítí blíže sama sobě a zdá se, že konečně také nachází svoje místo v životě i společnosti, byť vykořeněné z té většinové. S každým krokem vpřed však musí čelit dalšímu a dalšímu násilí, kterému se neumí účinně postavit. Dívčini milující rodiče pouze tuší, čím jejich dítě prochází, a jsou často bezradnější než ona. Nakonec jsou to jiné ženy, které hrdince dodají sílu, sebevědomí a pocit, že i ona může někam patřit.

Román Zlozvyk vypráví o vazbách mezi genderem a sociálním statusem, o hledání vlastní identity i síle sesterství. Nic nepřikrašluje, ale přesto působí magicky. Skládá poklonu lidem na okraji, odvážným solitérům i samotné španělské metropoli. Jde o syrové, divoké, ale také lyrické a dojemné dílo, v němž se vzájemně setkávají a dotýkají extrémy, abychom viděli, proč jsou vztek a odpor proti systému nutné pro přežití ve společnosti, která nepřijímá ty, kdo jsou jiní.

Španělská spisovatelka, básnířka, dramatička a divadelní režisérka Alana S. Portero se narodila roku 1978. Vyrůstala v madridské periferní čtvrti San Blas, podobně jako hrdinka jejího románu Zlozvyk, a vystudovala historii na Autonomní univerzitě v Madridu. V roce 2008 debutovala divadelní hrou Música silenciosa (Tichá hudba), následovala čtveřice básnických sbírek, její prozaické texty vyšly i v mnoha antologiích. Píše o kultuře, feminismu a LGBT+ aktivismu se zvláštním zaměřením na realitu transgender žen, silně se angažuje ve veřejném životě. Spoluzaložila divadelní společnost STRIGA, píše do španělských periodik Eldiario.es, Público, El Salto Diario, SModa či Vogue, své texty publikuje také na platformě Patreon. Rukopis románu Zlozvyk ještě před vydáním způsobil v roce 2022 senzaci na Frankfurtském knižním veletrhu. Od té doby Alana S. Portero za knihu obdržela několik španělských literárních cen, román získal obrovský čtenářský ohlas i pochvalné recenze v listech, jako jsou The Washington Post, The New York Times nebo The Guardian. Překládá se do 14 jazyků, vyšel již mj. anglicky, německy, francouzsky a portugalsky, práva na filmové zpracování zakoupila společnost Mediapro.

více

Jak číst zakoupené e-knihy nejpohodlněji?


Ikona aplikace O2 Knihovna
V aplikaci O2 Knihovna
• bez registrace
• na telefonu i tabletu
Stáhnout zdarma