Pozadí stránky
Pozadí stránky
Obálka knihy Turistické putování za smírčími kříži ve východních Čechách

Turistické putování za smírčími kříži ve východních Čechách

Karel Renc


Tato e-kniha je dostupná ve formátech:

ePUB Mobi

Dostupnost formátů zavisí na vydavateli. E-knihy mají velikost od 1 MB do 30 MB.


Vydavatel: Viking
Vydáno: 2024
Jazyk: český
Počet stran: 200

Na našem území se mimo jiné a další tajuplné památky nachází také takzvané kamenné smírčí kříže.

Ještě před sto lety jich v Čechách a na Moravě mělo být přes 4 tisíce kusů. Dnes se jich dle některých zdrojů na našem území nachází necelé 3 tisíce. Najdete je u polních cest, silnic, v lese nebo u stezek, nicméně mnoho jich bylo v minulosti z původního místa přemístěno.

Mají zvláštní kouzlo. Při pohledu na ně lidem trochu zatrne: jako by na ně padl stín dávné tragédie. Jsou s nimi spojeny příběhy lásky i nenávisti, žárlivosti, chtíče, lakoty, strachu, smrti. A také trestu a smíření.

Stavění křížů bylo od středověku spojeno s výkonem práva. Existovaly zde různé možnosti, jak postupovat, když došlo k usmrcení člověka. Osud pachatele často závisel na rozhodnutí pozůstalých. Ti mohli pachatele buď žalovat u soudu, anebo se s ním dohodnout na mimosoudním vyrovnání. Toto smírčí vyrovnání bylo obvykle jak majetkové, tak i v rámci uznání viny bylo spojeno se zhotovením a postavením zmiňovaných smírčích křížů v místě vraždy či jiné podobné události. Jejich nejdůležitější funkcí však bylo pokání – postavení kříže představovalo veřejný kajícný čin.

V této knize mám snahu vám přiblížit, kde se malá část těchto křížů ve východních Čechách nachází, a případně i historii, jež se k nim váže. Pojďme se za některými z nich vypravit.

více

Jak číst zakoupené e-knihy nejpohodlněji?


Ikona aplikace O2 Knihovna
V aplikaci O2 Knihovna
• bez registrace
• na telefonu i tabletu
Stáhnout zdarma